lunes, 29 de octubre de 2007

Mellizu

Nel mesmu monti qu´el Cajigu Cubilón alcuéntrase´l Mellizu, otru cajigu singularizáu nel mapa mental del mundu que juéi hiciendo la población local altreviés del tiempu.

En Tudanca dizse millizu, es icir, cuspíu qu´en Cagüérniga peru con metafonía vocálica. En Soba, una güelta más qu´añidir: melliz, plural mellices.

Y pa treminar, nel Léxicu Cántabru de Miguel Ángel Saiz Barrio arrecuégesi mielgu col mesmu senificáu. ¿De ó vien mielgu? ¿Tendrá daque que veer col asturianu ximielgu, "mellizu"? ¿Y esti términu col tamién asturianu ximielgar, sinónimu de jorricar?

El enllace ente la riestra de voces col senificáu básicu de mellizu y´l verbu asturianu ximielgar quier me recordar el juegu (mejor tochá) nel que jorricas con juerza un déu de la manu y, cona muvición, acaban apaeciendo dos.

1 comentario:

Eduard Abelenda i Puigvert dijo...

Benvingut a la blogosfera! He estat molt content de poder afegir el meu blog número quatre a la llista de "cántabru". I més que en vinguin! Felicitats per fer un blog en una llengua com aquesta i per triar un tema interessant i suposo que difícil. L'etimologia i la comparació de paraules ha de ser difícil, segons m'imagino. Seria interessant de saber quines són les eines bibliogràfiques més útils per investigar en aquest camp. No dubtis que aquest blog apareixerà a la llista d'enllaços del meu.